Skatt på julgåva och julbord?

Alla företag vill motivera sina anställda att prestera och tänka nytt för att höja lönsamheten i verksamheten. Ett sätt att göra det på är att belöna anställda med till exempel julgåva, minnesgåva, jubileumsgåva eller gratifikation. Men vilka skatteregler är det som gäller?

En julgåva kan vara allt från en fin kniv till ett paket med godsaker. Du kan också skänka presentkort eller gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst. Dock får gåvan inte vara en gåva i rena pengar.

Detta kan man ge i julgåva

  • Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms
  • Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva
  • Du som har enskild firma kan kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv.

så mycket får en julgåva kosta

Julgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den heller inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan också vara skattefria.

Läs mer på Skatteverkets hemsida om julgåvor och julbord till anställda och kunder>